COMUNICAT PÚBLIC:

PRÀCTIQUES ANTISINDICALS PER PART DE L’ACTUAL GOVERN DE LA GENERALITAT DECATALUNYA.

 

Des del CAT teníem l’expectativa que amb el canvi de govern a Catalunya hi hauria un canvi d’actitud en relació a la que tenia l’anterior govern, de forma similar a la que s’ha produït a nivell espanyol, però, res més lluny de la realitat.

Aquest govern, que s’autodefineix d’esquerres, pel que fa als Mossos d’Esquadra i al nostre sindicat, no només és continuïsta, sinó que, en alguns aspectes, adopta actituds pitjors, més beligerants i discriminatòries que l’anterior.

L’actual govern està intentant, per la via dels fets consumats, asfixiar qualsevol mena d’opció sindical al nostre Cos que no combregui amb rodes de molí.

Des del CAT tenim obert un procediment judicial per obligar a l’administració a complir amb obligacions de les que, per altra banda, n’és garant en l’empresa privada.

Hem presentat una queixa al Síndic de Greuges, de la qual us n’adjuntem còpia, i estem estudiant la presentació d’un contenciós per vulneració del dret fonamental a la llibertat sindical.

Com és possible que partits polítics amb determinats valors i principis, els traeixin d’aquesta manera alhora que accedeixen al poder ?

Sembla que tornem a les èpoques de Roldans, Corcueras, Guerras i companyia, que estan disposats a tot per afavorir a les opcions sindicals afins i domades.

 

SALUT !

 

Enric ALSINA ILLA, Secretari General del CAT.

Catalunya a 8 de setembre del 2.004.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

A/ Molt Honorable sr. Rafael RIBÓ, Síndic de Greuges de Catalunya.

 

Molt Honorable sr.,

 

En qualitat de Secretari General del sindicat Col·lectiu Autònom de Treballadors-Mossos d’Esquadra (CAT), i en representació d’aquest, us remeto la present als efectes d’explicar-vos un conflicte que existeix entre la nostra organització sindical i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i que afecta greument, al nostre entendre, a l’exercici, en igualtat de condicions, de la llibertat sindical en aquest Cos.

 

Per començar us explicaré els antecedents d’aquest conflicte i que al nostre entendre són les veritables causes de l’actitud d’aquesta administració en vers nosaltres.

 

Som un sindicat amb ideari llibertari i, dintre de la legalitat, intentem posar-lo en pràctica. Això comporta no seguir els patrons tradicionals de canviar integritat o fermesa per capacitat d’influència o favors, no tenir contactes institucionals amb cap opció política i arribar fins el límit legal en totes les nostres reivindicacions.

 

El resultat és que som la organització sindical que més conflictes jurídics hem plantejat a l’anterior govern i a l’actual i que tan l’anterior com, lamentablement, l’actual, ens consideri una opció sindical incontrolable i fora del “sistema”. Òbviament, part de l’exposat fins ara és indemostrable i pura opinàtica, tanmateix, vós, amb la vostra àmplia trajectòria política, segur que ho enteneu.

 

El cas és que els nostres dirigents polítics s’han pres de forma personal una qüestió que només es ideològica o de compliment de les funcions que cada institució té i han utilitzat les seves potestats reglamentàries per establir, de fet, una situació clarament antisindical que perjudica greument a la nostra organització i a les persones a les que representem, ja que som un sindicat representatiu amb dos consellers, en el Consell de la Policia-Mossos d’Esquadra.

 

En data 26 de maig del 2.004 totes les organitzacions sindicals representatives del Cos de Mossos d’Esquadra, excepte el CAT, van signar un pacte amb l’Administració, del qual us n’adjuntem còpia.

 

El CAT no el va signar perquè el pacte atempta contra els nostres principis ideològics ja que institucionalitza el sindicat i interfereix en l’autonomia sindical, a part de ser sumament injust en el repartiment de mitjans en funció de la proporcionalitat i no respectar els mínims establerts en la LOLS pel que fa a locals sindicals i mitjans.

El CAT té un procediment jurídic obert pel que fa a locals i mitjans, en el que, per cert, en primera instància, el Departament d’Interior ha estat condemnat per vulnerar el dret fonamental a la llibertat sindical.

 

Tot i no estar d’acord amb el pacte, admetem que és un pacte democràtic entre una empresa, en aquest cas, l’administració, i els sindicats majoritaris del Cos, per tant, l’hem d’acceptar, tot i no renunciar a la via jurídica en aquells aspectes que considerem incompleixen la normativa.

 

La resta de sindicats gaudeixen del que estableix el pacte des del moment de la seva signatura, en canvi, a nosaltres, se’ns diu que si no signem el pacte, si no diem que hi estem d’acord, no se’ns aplica. Amb aquesta mesura de facte, la nostra organització no compta amb els mitjans que hauria de comptar d’acord amb la seva representativat.

 

Pensem que en un estat de dret, la postura de l’administració és draconiana. Admetem la legalitat del pacte però mai no poden obligar-nos a dir que estem d’acord amb una cosa que no hi estem. El pacte desenvolupa una obligació establerta per la LOLS, la qual estableix uns mínims de drets per les organitzacions sindicals representatives (que aquest pacte no compleix) i deixa la porta oberta a negociar acords diferents.

 

Al nostre entendre, els propis articles 12 i 13 de la LOLS condemnen l’actitud que l’administració està tenint amb nosaltres.

 

Al nostre entendre, el pacte que regula els drets sindicals de les organitzacions representatives al que fem referència s’hauria d’aplicar a totes les organitzacions, independentment de que hi estiguessin d’acord o no, i, en tot cas, si el procediment jurídic iniciat pel CAT  condemna a l’administració, adaptar el pacte a la sentència judicial.

 

Us remarquem que la no aplicació del pacte al CAT està suposant un suport directe de l’administració a la resta d’organitzacions sindicals ja que no disposem dels mitjans per poder actuar en igualtat de condicions en funció de la nostra representativitat.

 

Us preguem la vostra intervenció per tal de garantir el pluralisme sindical i la vigència efectiva de l’estat de dret.

 

 

Atentament,

 

Enric ALSINA ILLA, Secretari General del CAT.

Catalunya a 8 de setembre del 2.004.